Женски представител на застрашения вид огромни гущери комодски варан снесе яйца,

...
Женски представител на застрашения вид огромни гущери комодски варан снесе яйца,
Коментари Харесай

Женски варан създаде поколение без намесата на мъжки

Женски представител на застрашения тип големи гущери комодски варан снесе яйца, без да е бил в контакт с мъжкия, предава The Independent.

Все отново за странния случай, следен в зоологическата градина в американския щат Тенеси, има пояснение. Става дума за процеса партеногенеза, при който е допустимо развиването на потомство от неоплодени кафези. Той се среща при пчелите, някои влечуги и риби, само че не и при бозайниците.

Въпреки това личният състав на зоологическата градина бил много сюрпризиран. Миналата година в Тенеси били признати три комодски варана. Женската била изолирана, само че това не й попречило да снесе яйца, от които се излюпват дребните.

“В естествената си среда комодските варани нормално живеят сами. Често стават нападателни при приближаването на чужд ”, споделят от зоологическата градина. Учените допускат, че методът им на живот има връзка със способността на тези същества да се развъждат сами.

Комодският варан е най-големият гущер. Достига до до дължина 3-4 метра и тегло към 100 кг. Вараните са рискови хищници, атакуват разнообразни животни. Срещат се единствено на пет индонезийски острова.

Източник: The Independent

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР